Nyheter  Avdelningen  Medlem  Styrelsen  Retrieverjakt  Spanieljakt  Tolling  Viltspår  Utställning  Utbildning  Arkiv 
 
Lite kort om retrieverjakt:
Retrievern används främst efter skott vid jakt på småvilt, för att söka rätt på det skjutna viltet snabbt och apportera till föraren. Olika former av jaktprov genomförs för att bedöma hundarnas egenskaper, vilket ligger till grund för fortsatt avelsarbete. Viktiga kvalitéer som bedöms är samarbetsvilja, viltintresse,  apporteringsförmåga och arbetslust samt att i jaktlig situation vara lugn och balanserad. Hundarna prövas både på land och vatten. Det finns 3 olika provformer A-prov, B-prov och C-prov.

A-prov
Bedömning sker av hundarnas jaktliga egenskaper under pågående klapp och/eller trampjakt. Klassindelning: kvalificeringsklass (KKL) samt elitklass (EKL).

B-prov
Provupplägget är likt en praktisk jakt, men här används tinat vilt, utom i EKL där arrangören kan välja om det ska prövas på vilt eller dummies (aldrig både och). Dessa prov benämn ofta som kallviltsprov. Hunden ska på både land och vatten apportera vilt som den fått markera eller dirigeras till, samt självständigt kunna söka av ett begränsat område. Svårighetsgrad och enskilda apporteringsuppgifter samt ökad tolerans av andra hundar trappas upp för varje klass. Klassindelning: nybörjarklass (NKL) öppenklass (ÖKL) samt elitklass (EKL).

C-prov
Dessa prov kallas working test (WT) och skiljer sig från A och B-proven då de inte klassas som officiella resultat. För det mesta bestär proven av 5 stationer, där hunden poängbedöms för en domare per station. Proven sker oftast på dummies, men det kan också förekomma vilt. Klassindelning: nybörjarklass (NKL) öppenklass (ÖKL) elitklass (EKL)

I Norrbotten genomförs årligen provformer enligt ovan. De vanligaste B-proven är förutom kurs och träning en bra inkörsport för dig som är intresserad och/eller vill lära dig mer. Åk gärna till något av våra prov och titta, knyt nya bekantskaper eller hjälp till som funktionär. Det är alltid mycket uppskattat.


             


Retrieverjaktprov i Norrbottensavdelningen 2018:
Anmälan till alla prov på SSRK-Prov


C-prov (Workingtest)
Information om WT finner ni på respektive sektioners hemsidor.
Jaktprovssekreterare retriever SSRK/Nb:
Carina Isacson
Storvägen 37, 952 04 Påläng
Tfn: 070-642 05 77

Certifierade provledare i SSRK-Norrbotten
WT-domare i SSRK-NorrbottenInformation om aktuella prov finns alltid på:
SSRK-Prov
SSRK:s hemsida
I tidningen Apportören
Här på avdelningens hemsida (SSRK-Nb jaktprov)


På SSRK-Prov är informationen alltid uppdaterad!

Deltagaravgifter
A-prov
: (KKL, EKL) max 1000 kr.
I norra Sverige är maxavgiften på KKL och A-prov  1000 kr, enligt dispens från huvudstyrelsen.
B-prov: samtliga klasser max 400 kr.
C-prov: se respektive annonser.
Praktiskt jaktprov: 700 kr.

Bra att veta! (klicka bara på länken):
Hur går jag till väga för att anmäla mig till ett jaktprov
På jaktprov; Vad betyder?
SKKs policy för hundanvändning vid jaktprov, jaktträning och jakt

 
  Webbmaster © SSRK Norrbotten